Als alles verandert, verander dan mee

Allereerst, dank je wel voor je aandacht en betrokkenheid bij ondernemerschap en met name voor 45- plussers! Mijn bedrijf bestond vorig jaar tien jaar en door mijn klanten, netwerk en volgers bleef het stromen aan klanten, geïnteresseerden, nieuwe ideeën en creatieve oplossingen.

Wat een wereld waarin we momenteel verkeren.  Ik hoop dat de crisis je niet al te erg raakt, maar dat het iedereen raakt, de lichamelijke of geestelijke gezondheid, in financiële zin, en ook in positieve zin, ervaren we zelf of kunnen we overal lezen. Het gaat er ook over hoe je er mee omgaat. Laat je je lam leggen of zoek je verandering en beweeg je mee met de mogelijkheden die er wél zijn. Als je ziek bent is het natuurlijk een ander verhaal en wens ik je vooral kracht en gezondheid toe.

Nieuws

Je hebt een tijd niets gehoord van me. Wat valt er nog te schrijven, te bespiegelen? Alle onderwerpen die me na aan het hart liggen, staan in mijn boek Van werknemer naar ondernemer (link), in artikelen voor mijn weblog en diverse (online) magazines.

Ik heb daarentegen niet stil gezeten. Vorig jaar had ik het druk met de cliënten van het 45 Plus Ontwikkeladvies, via een subsidie van de rijksoverheid. Een uitstekende mogelijkheid voor 45plus werknemers, freelancers en zelfstandig werkenden om hun huidige werk en toekomstmogelijkheden tegen het licht te houden.  Of deze subsidieregeling verlengd wordt, is nog niet bekend. Wel zijn er andere regelingen aangekondigd zoals de SLIM en LLO regeling.  Ontwikkelingen daarin zijn op internet te vinden.

Daarnaast zat ik bij de groep zelfstandig ondernemers/eenmanszaken die door de Commissie Borstlap werd gehoord in verband met een nieuw stelsel voor de arbeidsmarkt. Het rapport is inmiddels verschenen. Over de uitkomst wordt zeer verschillend gedacht en hierover is nog niet het laatst woord gesproken, maar de discussie en betrokkenheid, ook dat het anders moet, is aangewakkerd. Op Zip-conomy, kun je heel wat lezen over de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en in ondernemersland. Zeer aan te raden.

Eind vorig jaar ben ik een aantal weken op Lesbos geweest om er als vrijwilliger te werken voor een Griekse NGO vlakbij en in het vluchtelingenkamp Moria. Dat was een intense periode die me veel heeft geleerd op allerlei gebied. Die indrukken zijn niet meer weg te wissen. Ik hoop dat er voor die 40,000 vluchtelingen op de Griekse eilanden spoedig betere vooruitzichten komen. Ik blijf hoopvol maar dat er zoveel schrijnend leed is op een dag reizen vanuit ons veilige land, is onbeschrijfelijk. Deze mensen verlangen naar een gewoon leven in goede gezondheid en veiligheid en met werk. Dit probleem binnen de Europese grenzen lijkt op de achtergrond te geraken maar is deste heviger aanwezig, ook omdat de vele vrijwilligers daar in februari hun koffers moesten pakken. Na mijn terugkomst heb ik samen met Gerry van Bakel van Radio Sleutelstad in Leiden een podcast serie (link) gemaakt, genaamd Retourtje Griekenland. Deze is ook te beluisteren op Spotify.

Voorlopig zitten wij aan huis gekluisterd. Een groot deel werkt thuis, de een met tegenzin, de ander begint het te waarderen, voor sommigen natuurlijk een lastige situatie als (kleine) kinderen ook thuis zijn, of als je echt niet zonder je collega’s kan.

Wat mij niet verbaast is dat ik meer belangstelling krijg voor mijn boek, voor het thema Van werknemer naar ondernemer. Mensen worden ook getriggerd wanneer het ze bevalt om thuis te werken, vanwege het ontbreken van lange reistijden of files,  ellenlange inefficiënte vergaderingen, ruis op kantoor etcetera. En door de winst die het oplevert als je je eigen tijd kan indelen, even pauze nemen in je eigen tuin of op je balkon, meer vrije tijd. Vragen als ‘Is dit misschien iets voor mij’, ‘En wil ik dan nog hetzelfde werk doen’, komen op. Er is nu tijd om hierover eens te bezinnen. Een mooie ontwikkeling en ik denk dat bedrijven ook achter de oren gaan krabben, wat er anders moet, als het  ‘normaal’ weer terug is. Maar dat het een ‘nieuw normaal’ wordt, kun je al overal horen en lezen.

Mocht  je nog niet aan het ondernemerschap geproefd hebben en ook die gedachten hebben over jouw toekomst van werk, waarin misschien plek is voor meer zelfstandigheid en onafhankelijkheid, raad ik je aan mijn boek Van werknemer naar ondernemer te lezen, als je dat nog niet deed. Het is nog zeer actueel. Je kunt bij mij bestellen met een korting  (via een bericht op de contactpagina, of antwoord op de mail). Bij Bol.com en Managementboek bestellen kan ook. Inmiddels is mijn boek ook als E-book verschenen, via de genoemde websites te bestellen of via Betere Boeken (klik op link).

Zit je in vertwijfeling of zou je eens een keer met een onpartijdig, luisterend oor willen sparren, wees welkom. Stuur me een berichtje en dan maken we een telefonische afspraak.

Ik wens jou bezinning en inspiratie de komende tijd en wie weet, volgen er mooie nieuwe ontwikkelingen voor jou. Mocht dat niet het geval zijn, wens ik je veel moed en kracht om je er doorheen te slaan!

Leni Minderhoud

 

Aanmelden Nieuwsbrief

    [honeypot veilform]

    45 Plus Ondernemer © 2023 Alle rechten voorbehouden.