Biedt ondernemerschap zekerheid?

Biedt zelfstandig ondernemerschap geen zekerheid? Juist wel!

  • Heb je al dan niet een financiële buffer voor 9 maanden basis levensonderhoud?
  • Zoek je financiële zekerheid in werk?
  • Wil je werk conform jouw talenten?
  • Wil je jezelf blijven ontwikkelen?
  • Ben je nieuwsgierig?
  • Wil je zelfstandig ondernemerschap onderzoeken?

Heb je de meeste vragen positief beantwoord? Dan wil ik jou met dit artikel een duwtje in de rug geven of inspireren, hoe jij ondernemerschap kunt toepassen in jouw situatie. Zonder alles over boord te zetten. Er leiden vele wegen naar Rome en de reis is de moeite waard!
Ik ga uit van twee situaties:

Je hebt geen financiële buffer en je bent werkzoekend

Waarom voelen mensen die werkzoekend zijn weinig voor eigen ondernemerschap? Of onderzoeken het met ongerichte, zelfs risicovolle acties?

De behoefte aan zekerheid is een basisbehoefte (Maslow), en een geestelijk product van de evolutie. Tienduizend jaar geleden bestond het menselijk bestaan uit overleven en op de korte termijn voedsel vinden. Er was daardoor geen ruimte om lange termijn plannen te bedenken of hoe men zich kon ontwikkelen. Men was gericht op kwantiteit (bijv. zoveel mogelijk eten binnenhalen of nakomelingen produceren), wat ook leidde tot risicovoller gedrag.

Iemand die in sterke mate onzekerheid ervaart, is niet of beperkt in staat na te denken over de lange termijn. (Loopbaanvisie nr.4). Dit oerinstinct is door onze voorouders doorgegeven, maar is in de huidige tijd lang niet altijd functioneel.

Met als gevolg dat de zorg voor inkomen alles kan verlammen wat voor het vinden van werk nuttig is, zoals netwerken en jezelf ontwikkelen. Je wilt alles aanpakken, de beste korte termijn oplossing kiezen. Werk beneden je niveau, werk dat niet leuk is maar wel verdient. Of te snel zzp-er worden zonder doordacht plan. Ook dit is risicovol gedrag. Hoewel het ook succesvol kan uitpakken. Petje af voor de starters die hebben doorgezet. Mocht jij daarvan een voorbeeld zijn, laat dan je reactie achter om anderen te inspireren! Zo’n reactie levert je weer zichtbaarheid op en ik zal jouw bedrijf promoten waar ik maar kan!

Een start met tegenzin en daarna succes, is niet voor iedereen weggelegd. Beter laat je je begeleiden hoe je het aanpakt om instinctieve risicovolle stappen te voorkomen. Of begin met kleine stappen en probeer wat zaken uit, naast andere activiteiten om werk te vinden. Hierover meer in dit blogartikel.

Je hebt wél financiële armslag of een (vaste) baan

Dan heb je de ideale setting voor het onderzoeken van eigen ondernemerschap en het werken aan je ontwikkeling. Toch koudwatervrees? Onderzoek dan de volgende vragen:

  • Hoe is het met jouw baanzekerheid?
  • Kun je leven in de baan die naar je zin is, maar geen zekerheid biedt?
  • Kom je direct weer aan de slag, als jouw baan op de tocht komt te staan?
  • Wil je nog 15-20 jaar werken in loondienst?

Als je alle vragen positief beantwoordt, hoef je je niet echt zorgen te maken…

Toch adviseer ik je in ieder geval jouw ondernemende vaardigheden te onderzoeken, want werkgevers zullen steeds vaker ondernemende medewerkers willen. Medewerkers die zich verantwoordelijk voelen, goede ideeën hebben, profileren, netwerken, collega’s vinden voor vacatures in netwerk of social media. Medewerkers die met een up-to-date LinkedIn profiel hun werkgever promoten.

Werkgevers willen werknemers met ondernemende vaardigheden omdat dit het bedrijf ten goede komt.

‘Ja, maar… , ik hoef als werknemer toch niet te acquireren? Want dat lijkt me nou juist zo vervelend aan ondernemerschap.’

Dat is maar de vraag. Als het goed is zal jouw werkgever jou steeds meer betrekken in het commerciële proces, jouw vragen het bedrijf te promoten in de social media, te netwerken. Alles ten dienste van een beter product of dienstverlening voor de klant.

‘Dus ik kan maar beter ondernemersvaardigheden leren? Hoe doe ik dat?’

Vraag je werkgever of je een opleiding of training kunt volgen of gerichte coaching kunt krijgen. En als je werkgever niet wilt meewerken, leer het ‘on the job’:

  • Bedenk goede ideeën
  • Los een lang slepend probleem op
  • Neem initiatief of geef opbouwende feedback
  • Praat of loop eens mee met collega’s van de commerciële afdeling
  • Ga praten met ondernemers die succesvol zijn, wat ze daarvoor hebben gedaan, hoe ze er kwamen
  • Ga eens naar een Open Coffee bij jou in de buurt
  • Etc etc

Ik weet zeker dat je daarna bevestigt dat het geleerde jou op alle gebieden wijzer en zelfverzekerder heeft gemaakt. En dat je meer zelfvertrouwen hebt, beter kunt leven met onzekerheden omdat je weet dat je creatief genoeg bent om voor elke situatie een oplossing te bedenken.

En, heel belangrijk: Een werkgever is heel blij met een ondernemende werknemer! Laat het zien, het kan je een promotie opleveren!

Hoe zit het nu met die zekerheden uit de titel Leni?

Zekerheid hebben over alles bestaat niet. Het enige wat zeker is, is dat we dood gaan en belasting moeten betalen…Het gaat om jouw gevoel van zekerheid, vertrouwen in je eigen kunnen. Om te kunnen leven met baan- en financiële onzekerheid is het belangrijk dat je er mee leert omgaan, dat je jezelf vragen stelt hoe het anders kan. Welke niet-ondersteunende patronen kun je doorbreken en wat bevordert jouw ZEKERHEIDSGEVOEL, zodat je niet afhankelijk bent van externe ZEKERHEIDSFACTOREN.

Dat doe je door je te ontwikkelen als ondernemend persoon of als ondernemer. Je zult je steeds zelfverzekerder voelen, meer zelfvertrouwen uitstralen, waardoor je het juiste aantrekt, connecties, werk én klanten.

Eén ding is er zeker in eigen ondernemerschap…. Je kunt zelf bepalen wat, wanneer en voor wie je iets doet, helemaal zelf, geen opgelegde regeltjes, procedures en processen.

Heeft dit artikel jou geïnspireerd en heb je nog vragen? Je kunt altijd kosteloos met mij sparren via de chat op deze website. Als je hieronder een reactie plaatst, bied ik je graag een half uur kosteloos sparren via een telefonische afspraak.

Misschien heb je interesse in mijn boek Van werknemer naar ondernemer? Download dan gratis het inkijkexemplaar op de homepage.

Plaats hieronder in het commentaarveld:

  • Als je het met me eens bent, dan hoor ik dat graag van je en ik ben benieuwd waarom je het met me eens bent
  • Als je het niet met me eens bent, dan leer ik graag van je… Wat is het dat jij anders ziet dan ik

Aanmelden Nieuwsbrief

    [honeypot veilform]

    45 Plus Ondernemer © 2023 Alle rechten voorbehouden.