De 5 gratis gouden tips voor startende ondernemers

Vijf, zeven, tien, 100 tips?  Genoeg tips! Wie actief is op social media komt ze vaak tegen. Wees gerust, de gouden tips voor startende ondernemers zijn geen tips.

Wat zijn het dan wel?

Vijf essentiële voorwaarden voor het slagen van je bedrijf. Of je nu zelfstandige professional, freelancer, thuis-ondernemer of een eenmanszaak met een fysiek product bent. Geen rocket science, het meeste heb je al in huis! Het welzijn van een onderneming wordt bepaald door veel ‘gezonde voeding’ en als ondernemer heb jij het recept. Uiteraard speelt een opmerkelijk product ook een rol, maar het zijn vooral jouw doen en laten  wat je bedrijf tot een succes maken. Het betekent kritisch naar jezelf kijken. Varen op een innerlijk kompas in plaats van op een routekaart.

Natuurlijk heb je daarnaast ondernemerskwaliteiten nodig, die je als professional al hebt laten zien, bijv. als (sr) medewerker, leidinggevende, staffunctionaris, coördinator of projectleider.

Welke kwaliteiten zijn dat?

 • Risicobereidheid
 • Flexibiliteit
 • Organisatietalent
 • Leiderschap
 • Creativiteit in oplossingen bedenken
 • Initiatief
 • Nieuwsgierigheid/Leergierigheid
 • Pro-activiteit
 • Communicatieve vaardigheden, mondeling en/of schriftelijk
 • Samenwerking
 • Plezier in nieuwe mensen ontmoeten/netwerken (ook social media/LinkedIn)

Het meeste heb je in je? Is het zo gemakkelijk? Ja!

Motivatie

Voeg toe: een grote dosis motivatie zoals:

 • Je hebt al lang een drang om voor jezelf te beginnen
 • Je hebt genoeg van reorganisaties waarbij je vele collega’s hebt zien gaan
 • De sfeer is er niet beter op geworden en de werkdruk alleen maar groter
 • Je hebt de stap naar zp-schap noodgedwongen gemaakt, het bevalt goed en je wilt een stap verder
 • Je wilt meer tools leren over acquisitie en (internet) marketing
 • Je  wilt in de komende 10-20 jaar je capaciteiten inzetten voor een lang gekoesterde wens of  maatschappelijk nut
 • Je weet zeker dat je een eigen onderneming kunt leiden, het ontbreekt je alleen aan een goed idee

Waarom met ondernemen starten als 45-plus professional?

Jij als 45-plus professional bent uitstekend gekwalificeerd, juist door je lange en brede ervaring. Ondernemerschap haalt jouw verborgen kwaliteiten boven. Werken in eigen regie biedt jou veel ruimte om met hart èn ziel werk te doen.

Roman Krznaric zegt het zo mooi ‘How to find work big enough for your spirit’? Je eigen werk creëren is de ultieme autonomie. Ik wens de generatie na ons hiervan heel veel voorbeelden toe. En wees gerust, je hoeft niet ineens alles op te geven, je kunt gefaseerd starten. Ik heb hier verschillende ideeën voor.

Waarom geloof ik dit en ben ik als sparringpartner, coach en counsellor voor startende ondernemers gekwalificeerd?

Vier argumenten:

 1. Door mijn jarenlange ervaring in het bedrijfsleven, nìet in HR maar juist ìn de business (Finance), kan ik  me inhoudelijk verplaatsen in diverse situaties. Ik heb als 50-plusser na 25 jaar loondienst zelf de stap gezet en het hele proces doorgemaakt. Ik heb ervaren dat ondernemen mogelijkheden biedt voor jou als persoon die wil groeien, die de grenzen van een baan ver overstijgen.
 2. Ik heb vijf jaar coachingservaring voor werkzoekende en reïntegrerende 45-plussers. Indien nodig ben ik een vertrouwenspersoon voor het bespreken van obstakels en gevoelige persoonlijke zaken. Meer over mij, lees deze pagina.
 3. Mijn focus is de ervaren professional. Deze mensen zijn vaker hoofdkostwinner. Voor deze groep is de stap naar ondernemerschap niet zo voor de hand liggend. Wij zijn immers groot gebracht met een baan als zekerheid voor je inkomen en pensioen.
 4. Een geloof in focus, het vinden van een niche. Door een grote vis in een kleine vijver te zijn.

Is ondernemerschap te leren?

Ik spreek veel mensen die zoeken naar werk, een nieuwe richting of perspectief. Ik hoor veel scepsis over ondernemerschap:

“het moet in je zitten”
“te veel risico”
“een baan geeft me meer zekerheid”
“ik zou graag X of Y doen maar er moeten ook centjes binnenkomen.
“ondernemen is niet makkelijk”
“je moet veel regelen administratief, juridisch en belastingtechnisch”

Wat viel mij op?

Dat ook voor het zoeken van een baan of andere richting je ondernemerskwaliteiten inzet.
Dat de meeste bezwaren binnen een paar uur van tafel zijn. Lees vooral de volgende blogartikelen hierover!

Nog meer bezwaren..

Je droom volgen of doen wat je echt wilt, wordt vaak niet geassocieerd met geld verdienen.
Geld verdienen staat één op één met een vaste baan bij een ‘ander’. Je tekent een contract, doet je werk goed en dan ben je verzekerd voor het leven. Geen zorgen, de baas zorgt voor de rest.
Werk is werk en hoeft niet leuk te zijn. Na je werk doe je wat je leuk vindt: internet, muziek, sport of een vrijwilligers baan.
Ondernemers lijken een slag apart, hun ouders deden het, of ze namen de zaak over. Ze zijn creatief en hebben goede ideeën. In het uiterste geval, ze kunnen niets anders…Ik heb inderdaad ondernemers gesproken die nooit in een vaste baan zouden (willen) passen.

Tijden zijn nu anders… Overigens, in de Gouden eeuw waren het juist de vrije ondernemers, gildes, dagloners en huurlingen die Nederland welvarend maakten.

Heb je een reactie, een vraag, suggestie voor een volgend onderwerp, wil je een ervaring delen, zie je dilemma’s om met ondernemen te starten of juist mogelijkheden waar anderen wat aan kunnen hebben?

Plaats dan je reactie en/of schrijf je in voor meer nieuws. Je kunt op de homepage het inkijkexemplaar van mijn boek ‘Van werknemer naar ondernemer’ downloaden.

Wil je vijf gouden tips voor startende ondernemers ontvangen? Stuur me dan een email.

 

Aanmelden Nieuwsbrief

  [honeypot veilform]

  45 Plus Ondernemer © 2023 Alle rechten voorbehouden.