Dit artikel gaat over het (gratis) Ontwikkeladvies voor 45-plussers. Deze subsidieregeling van de rijksoverheid bestond vorig jaar al voor specifieke beroepsgroepen en is dit jaar uitgebreid naar alle beroepsgroepen én zzp’ers van 45 jaar en ouder. Als Noloc geregistreerde loopbaanadviseur mag ik dit advies geven. Er is in totaal Euro 12,5 mln beschikbaar, op 25 maart 2019 was er nog Euro 9 mln beschikbaar.
Omdat de bekendheid onder de 45-plussers nog niet groot is, lijkt het me zinvol om mijn doelgroep hiervan op de hoogte te stellen en te houden. Er zitten een aantal voorwaarden aan vast. Je moet minimaal gemiddeld 12 uur per week werken en niet in een ontslag- of ziektewet situatie zitten. Ik zie het als een uitgelezen kans om in een kort traject (ongeveer vier contacturen, ook via Skype en e-mail te volgen) een APK van je werk en situatie te krijgen.
Misschien vind je dat je het prima voor elkaar hebt en dat je dit advies niet nodig hebt. Toch raad ik het aan. Ik heb nu een achttal trajecten binnen deze regeling gedaan en er komen altijd onderwerpen ter sprake waar de cliënt niet aan dacht en waarmee hij of zij voordeel kan doen. Je hoeft het zelf niet te regelen, ik regel de formaliteiten voor de subsidie. En je hebt na het traject een ontwikkelplan voor de korte en lange termijn.
Hieronder meer over de achtergrond en hoe ik het traject invul. Ook ZP/ZZP’ers kunnen hier veel aan hebben. Ik gebruik de termen voor werkenden in loondienst en ZZP’ers door elkaar omdat ik werk met de ‘BV IK’.
Uitleg van de rijksoverheid:
“ Het doel van het Ontwikkeladvies is dat het deelnemers stimuleert om de regie over hun werk in eigen handen te nemen. Om werkende vijfenveertigplussers de regie over hun loopbaan te geven, is het van belang dat zij (blijven) nadenken over hun verdere loopbaan en over obstakels en mogelijkheden om gezond en met plezier werkend hun pensioenleeftijd te bereiken.
Bij het Ontwikkeladvies geeft de loopbaanadviseur de deelnemer individuele begeleiding van minimaal vier contacturen of drie uur individuele begeleiding gecombineerd met een groepsbijeenkomst van minimaal twee uur. “
Ik zelf geef enkel individuele begeleiding. We bespreken in ieder geval de volgende onderwerpen:
Tussen de drie á vier gesprekken door is er tijd voor opdrachten, waarover we, indien nodig, ook mailen.
De sessies vinden plaats in Leiden en kunnen ook via Skype plaatsvinden. Omdat ik professionele emailcoaching aanbied, is dat ook een mogelijkheid.
Het eindproduct van deze begeleiding is een persoonlijk ontwikkelplan dat je zelf maakt. Natuurlijk help ik je daarbij. Hierin staan kort en bondig een aantal acties beschreven die je op de korte en/of de lange termijn kan inzetten om je mogelijkheden om aan het werk te blijven tot aan je pensioen te vergroten.
Ik heb bovenstaande aangevuld met mijn eigen specialiteiten. Desgewenst en als er tijd genoeg is, geef ik advies of tips over:
Mocht je interesse hebben, stuur me een reactie via contact. De subsidie eindigt 10 januari 2020. Ik check altijd op het moment van aanvraag of er nog voldoende subsidie aanwezig is. Als je bij mij start is het risico van voldoende subsidie voor mij. Dus het kost jou niets, enkel je motivatie en inzet is nodig!
Leni Minderhoud
Meld je aan voor nieuwe blogartikelen, de agenda en ander nieuws.
Aanmelden Nieuwsbrief