Dit artikel is geschikt als je vindt dat je iets te melden hebt. En niet goed weet waarom en hoe je slim content plaatst op LinkedIn. Als je dit wél weet, lees ter inspiratie en help anderen met jouw tips in de commentaarbox. (Leestijd is 4 min)
LinkedIn is een (online) netwerk. Je bent er lid van geworden omdat je werk, klanten of relevante connecties zoekt. Dit bereik je niet door af te wachten of alleen updates van anderen te lezen, of helemaal niets te doen. Vergelijk met een live netwerk gelegenheid. Je zult daar niet naar toe gaan om aan de zijlijn te staan en toe te kijken.
De content die je deelt, draagt bij aan het opbouwen van duurzame relaties (=netwerken). Het maakt je expertise, je activiteiten én je bijdrage zichtbaar. Als je met regelmaat actief bent, zal jouw netwerk je niet vergeten en vroeg of laat gaan betekenen voor jou.
Ten eerste, je laat zien dat je professioneel bent en serieus werk maakt van netwerken. Dat je begrijpt dat netwerken in eerste instantie géven is.
Ten tweede, het is werk! Deze actie past in al je inspanningen om werk of klanten te vinden.
Een bekend marketing feit is dat een besluit om iemand te contacten voor een dienst of offerte aanvraag, al voor 60 procent (onbewust) is doorlopen voordat iemand contact opneemt met jou of je organisatie. Mensen oriënteren zich op internet en social media op zoek naar informatie. Dat betekent dat jouw content van invloed is op het beeld dat zij vormen over jou. (Marcel Molenaar, country manager Benelux LinkedIn). Zorg dus voor waarde en kwaliteit, zowel persoonlijk als vanuit je bedrijf.
Voor recruiters zal dat in mindere mate gelden, maar ook zij zullen mensen volgen waarin ze interesse hebben.
“Ja, maar… dat doe ik al actief door mensen te ontmoeten, te bellen…”, hoor ik je zeggen. Zeker, dit moet je vooral blijven doen! Echter, een online netwerk als LinkedIn, kan jou nog veel verder brengen, in minder tijd. Want tot jouw netwerk behoren niet alleen je 1e lijns-connecties, ook hun connecties behoren daar toe. De kans op succes in het vinden wat je zoekt, is daardoor vele malen groter.
En de belangrijkste reden is jouw WHY.Waarom je dit alles doet is jouw uiteindelijk doel dat je beoogt. Met jouw werk, bedrijf, competenties, missie, bijdrage aan het grotere geheel.
Als jij niet zichtbaar bent, onthou je veel mensen/bedrijven, jouw bijdrage en toegevoegde waarde!
Deel relevante content voor jouw doelgroep. Jouw netwerk hoeft niet jouw doelgroep te zijn. Wel kan jouw netwerk jouw content doorsturen naar jouw doelgroep. Daarvoor moet men wel weten wie je doelgroep is. Hoe je hier achter komt, lees je in een volgend blogartikel of leer je in mijn LinkedIn Gevorderde Profiel Training. Op de hoogte blijven en nog niet op mijn mailinglijst? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
1. Via Updates en Long Posts
Op de startpagina vind je links bovenin de verschillende mogelijkheden. De update is een korte status waar je ook een link of plaatje kunt toevoegen. Deze update verdwijnt tussen de stroom van updates.
De (long) post biedt veel meer mogelijkheden omdat dit een compleet artikel kan omvatten. Tevens wordt jouw hele 1e lijns netwerk op de hoogte gebracht. Populaire artikelen maken kans om in Pulse (nieuws van LinkedIn) en daardoor in een veel groter doelgericht netwerk te verschijnen. De long post functionaliteit wordt geografisch uitgerold volgens LinkedIn. Gezien de vele Nederlandse posts zou dit hier voor iedereen mogelijk moeten zijn, zowel voor betaalde als basic account.
Jouw 1e lijns connectie die jouw updates en posts van een ‘like’ of ‘comment’ voorziet, zet daarmee jouw update op zijn startpagina. Een gigantische kans om in een groot netwerk zichtbaar te worden!
2. Groepen en Discussies
In groepen kun je reageren op discussies. Afhankelijk van de content van jouw bijdrage én je kopregel, zal dit profielbezoek opleveren, en mogelijk nieuwe connecties.
Overweeg ook een eigen groep te starten. En nodig relevante connecties hiervoor uit. Hiermee kun je je expertise laten zien en in conversatie gaan met jouw doelgroep, je kunt ze vragen stellen over (verbetering of doorontwikkeling van) een product of dienst die je levert. Een enquête houden etc.
3. Presentaties verspreiden via SlideShare
Wat Youtube is voor video’s is SlideShare voor presentaties. SlideShare is doorzoekbaar en te koppelen aan je social media profielen. Na een presentatie kun je de PowerPoint daar neerzetten en classificeren. Zie ook het Helpdesk forum op LinkedIn hoe je dit doet.
4. Je bedrijfspagina
Hier kun je updates plaatsen zoals op je persoonlijke homepage. Hou het inhoudelijk zoveel mogelijk bij de diensten die jouw bedrijf levert. Groot voordeel van de bedrijfspagina is dat, bij een substantieel aantal volgers, je de content richting een specifieke doelgroep kunt sturen. Hoe je een bedrijfspagina opbouwt, lees je in een volgend blogartikel of schrijf je voor de Gevorderde training.
Ik raad je aan een strategie en planning hiervoor te bedenken. Maak het je zelf niet te moeilijk en begin met twee keer per week. Voer dit op naar dagelijks een actie. Als het werkt, krijg je er vanzelf zin in!
Onderschat niet hoeveel mensen er dagelijks actief zijn en hongerig naar jouw informatie.
Gebruik je LinkedIn al op deze wijze en heb je aanvullende tips? Of heb je een inhoudelijke vraag/opmerking? Deel deze in het commentaarveld hieronder.
45 Plus Ondernemer
Leni Minderhoud
Meld je aan voor nieuwe blogartikelen, de agenda en ander nieuws.
Aanmelden Nieuwsbrief