Eind vorig jaar schreef ik een artikel met recente wijzigingen en verbeteringen op LinkedIn. Daarna was er wat betreft de lay-out en functionaliteit een behoorlijke make-over. Is het je ook opgevallen dat je snel went aan een nieuwe lay-out? Veel prettige tools waren wel verdwenen, al dan niet naar een betaald account. Inmiddels zijn er weer heel wat functies terug, soms in verbeterde vorm. Een totaaloverzicht is niet te geven, maar ik heb wel weer een aantal relevante wijzigingen en verbeteringen op een rijtje gezet. In dit artikel krijg je eerst een aantal tips, vervolgens een overzicht van blog artikelen per onderwerp door LinkedIn experts. Ook over de bedrijfspagina. Ik richt me vooral op de website en niet op de verschillende apps.
Ik heb zelf de Engelse taalinstelling en benoem de functionaliteiten in het Engels.
☛ Social selling index (SSI) (klik op de link voor je index)
Deze index meet hoe effectief je bent in het vestigen van je professionele brand, in het vinden van de juiste connecties, inzichten delen en het bouwen van relaties. Deze index wordt dagelijks ge-update. Ik zit op 82 (van 100) en dat betekent dat ik zowel in mijn netwerk als industrie tot de bovenste 1% behoor. Hier ben ik natuurlijk heel blij mee, want ik steek veel werktijd in LinkedIn.
☛ Aanbevelingen
Je kunt niet meer vanaf je eigen profiel om aanbevelingen vragen. Dit kan nu op twee manieren:
☛ Het verschuiven van onderdelen Experience en Education
De onderdelen van je profiel kun je niet meer onderling verschuiven. Wel kun je nog steeds de functies en gevolgde opleidingen in rangorde verschuiven binnen de onderdelen. Dit doe je door met je muis rechts over het functieonderdeel te bewegen. Er verschijnt een blokje met vier streepjes, waarmee je kunt schuiven.
☛ Top en recent updates
De tijdlijn werkt met algoritmes. Zeker als je de ‘Top’ instelling hebt. Dit betekent dat LinkedIn zelf bepaalt wat voor jou top updates zijn. Je kunt dit aanpassen door bovenaan je tijdlijn bij het driehoekje naast TOP te switchen naar RECENT. Je moet dit wel iedere keer opnieuw instellen. Lees voor meer informatie dit artikel van Corinne Keijzer:
Hoe het algoritme werkt en hoe LinkedIn kijkt naar links die je plaatst in je updates
☛ Hoe om te gaan met uitnodigingen van ‘onbekenden’ (zonder toelichting)
Ik hoor nog steeds in trainingen dat mensen geen uitnodigingen van onbekenden accepteren. En zeker niet als er geen toelichting bij zit.
Toch is dit een gemiste kans. LinkedIn is er om je netwerk uit te breiden of die baan of klant te vinden die buiten je bestaande warme netwerk zit. Jouw ideale contact kan ook in het netwerk van een nieuwe, onbekende connectie zitten. Waarom stuurt iemand een onpersoonlijke invitatie: Niet iedereen beseft dat het verstandiger is voor sneller contact en verbinding, om een persoonlijke noot in de uitnodiging te zetten. Daarom raad ik je aan alle uitnodigingen te accepteren, tenzij het er uitziet als spam. En stuur erna een bericht met de vraag wat de reden is om te linken.
Je kunt ook eerst een bericht sturen voordat je de uitnodiging accepteert. Deze optie staat in de menuoptie ‘My network’ (waar de uitnodigingen staan) en dan bij MANAGE ALL.. (alle beheren) Bij de uitnodiging zie je MESSAGE staan .
Tip: Als je ondernemer bent met een waardevolle weggever op je website kun je die ook in je eerste bericht noemen, mits deze nieuwe connectie een prospect zou kunnen zijn.
Ook op de smartphone kun je een persoonlijk bericht sturen als je iemand uitnodigt: Ga op het profiel staan en klik op de drie puntjes (…) bovenaan.
Lees ook dit artikel van Perry van Beek:
Waarom onpersoonlijke LinkedIn uitnodigingen grote kansen zijn!
☛ Hoe je contacten uit LinkedIn downloaden
Via ‘My Network’ en links onder jouw connecties op deze pagina ‘See all’ kom je bij het overzicht van je contacten.
Op deze pagina zie je rechts een boekje (icoontje) ‘manage sync and imported contacts’. Klik daarop en halverwege bij ‘Advanced options’ kun je ze exporteren (mogelijk kan dit alleen bij een betaald account).
☛ Wie zijn je volgers, niet zijnde connecties?
Het is even zoeken maar het aantal volgers staat nu bij artikelen en activiteit op je profiel. Klik hierop en de eersten zijn je volgers, die niet connecties zijn. Bekijk zeker hun profiel. Dit kunnen interessante prospects zijn.
☛ Privacy en settings
Er zijn nogal wat regels bijgekomen dus check nog eens al je settings. Deze staan rechtsboven onder het profielfotootje. Sommige regels hebben te maken met de samenwerking tussen Microsoft en LinkedIn. Lees ook dit artikel van Microsoft:
Innovatieve tools om je samenvatting te verbeteren
Heb je interesse in zelfstandig ondernemerschap, ook al heb je nog een baan? In de agenda lees je over de Introductietraining Van werknemer naar ondernemer. Stuur mij gerust een mail als iets niet duidelijk is.
Heb je zelf een tip over nieuwe functionaliteit op LinkedIn of een artikel die hier niet bijstaat, plaats deze dan in je reactie hieronder. Of heb je een vraag waar anderen ook wat aan hebben, dan lees ik die graag, je krijgt altijd een reactie! En ik ben natuurlijk benieuwd naar jouw SSI index? Iedere reactie onderaan dit artikel beloon ik weer met een gratis LinkedIn profiel check! Laat dan wel je volledige naam en mailadres weten.
Als je hieronder reageert en je naam en e-mailadres invult, hoef je niet te registreren. Klik dan op ‘meld je aan als gast’. Je e-mailadres wordt nergens getoond.
Meld je aan voor nieuwe blogartikelen, de agenda en ander nieuws.
Aanmelden Nieuwsbrief