Twee wegen naar een inspirerende missie of WHY

Hoe kom je tot een inspirerende missie of WHY, de betekenis voor je bedrijf? Wat is die WHY? Simon Sinek vertelt dit op zijn eigen inspirerende wijze:

‘People don’t buy WHAT you do, but WHY you do it’.

‘Inspiring leaders/organizations start with a Why’ (Simon Sinek)

Vertalingen zijn: doel, beweegreden, betekenis, missie. Volgens Sinek is geld verdienen een resultaat en niet een beweegreden.

Veel startende ondernemingen slaan deze stap over.

Ik hoor je verzuchten ‘Is het eigenlijk wel nodig? Er zijn toch altijd producten/diensten te bedenken die klanten kopen vanwege de kenmerken of omdat ze een behoefte bevredigen of een oplossing bieden voor een probleem?’  Of  ‘Ik heb het nooit nodig gehad, mijn product verkocht zich ook zonder WHY. Het expliciet formuleren van een WHY is een keuze. Heeft niet ieder bedrijf vanzelf een betekenis? Het resultaat van het product voor de klant?

Dit artikel gaat over het ontdekken van de betekenis van je bedrijf, wat het leven en je werk er makkelijker op maakt. Het is geen rocket science, wel is nodig dat  je er even voor gaat zitten.

Enkele voorbeelden van een inspirerende missie

Een projectmanager
Je bent op een bijeenkomst en een willekeurige voorbijganger vraagt wat je doet. Jij (projectmanager) vertelt dat je freelancer bent en volgens Agile en Scrum werkt. Je hebt Prince2 en ITIL in the pocket en als mensenmens  kun je goed in een team functioneren, maar ook zelfstandig. Je deed opdrachten voor grote multinationals. Heb jij de aandacht van jouw gesprekspartner? Een nieuwsgierige wil graag weten wat Scrum en Agile is, een empathische zal met je meeleven en doorvragen, een ongeduldige zegt ‘nou, veel succes’.

Wat zou er gebeuren als je zegt “Ik geloof dat medewerkers die gemotiveerd worden te groeien zowel als team als persoonlijk, de beste teams vormen voor een succesvol project of bedrijf. (WHY) Ik doe dit door me voor het team in te zetten, met een duidelijke richting en doel, met veel energie en persoonlijke aandacht. Ik kijk verder dan de uitvoering van het project alleen (HOW). Ik ben een sr. projectmanager voor de implementatie van complexe Informatie systemen in grote ondernemingen (WHAT).

Een meubelmaker
Herso eigenaar Rik Ruigrok: ‘Wij willen de wereld mooier achterlaten dan dat we hem aantroffen en vooral ook gezonder! Reduce, Re-use, Repair, Refurbish, en Remanufacture.’

Mijn eigen WHY
‘Ik geloof in een betere wereld met ervaren professionals, die al hun talenten en competenties inzetten in eigen ondernemerschap. Ik geloof dat de mens gemaakt is om te evolueren en te leren door verandering en innovatie’.
Lees ook mijn LinkedIn profiel.

Waarom een ‘WHY’?

Waarom is betekenis geven zo belangrijk in zaken? Omdat het leidt tot een succesvol bedrijf:

Naar je klanten:

  1. Affiniteit met je prospect want deze zal resoneren met jouw verhaal
  2. Je bindt loyale klanten aan je
  3. Je  onderscheidt je en inspireert, omdat je vanuit Flow werkt
  4. Je trekt je ideale klanten aan, een goede basis voor het bepalen van je doelgroep

Naar jezelf als ondernemer:

  1. Omdat je een duidelijk doel hebt, bepaal je beter je koers en is implementatie van acties gemakkelijker
  2. Je biedt gemakkelijker weerstand aan verzoeken en verleidingen die niet binnen je missie passen
  3. Je trekt je ideale klanten aan, die resoneren met jouw missie en daar word je gelukkig van!
  4. Je bent minder gericht op jezelf (wat kan blokkeren), je komt gemakkelijker uit je comfort zone omdat je je activiteit loskoppelt van jezelf. Het gaat niet om jou maar om het goede doel!
  5. Je onthoudt mensen jouw expertise als je het niet doet!
  6. Jouw bijdrage –>vervulling/autonomie/vrijheid –>persoonlijke en professionele ontwikkeling–> geld verdienen–> Jouw bijdrage–>..

Hoe kom je tot een op het lijf geschreven WHY?

“Iedereen wil toch een betere wereld, vrede, gezond leven en een beter milieu? Verval je dan niet in algemene termen en zo ben je dus niet onderscheidend bezig?” Inderdaad, op een niveau hoger zullen veel missie statements op elkaar lijken. Hoe je je onderscheidt, is verbonden aan je eigen pad/levenstaak in het leven.

Twee manieren om er te komen:

1) Via jouw eigen pad
2) Via het klantvoordeel


ad1.

Onbewust (of bewust) loop je een pad, al toen je heel jong was. Door omstandigheden of beïnvloeding moest je soms van je pad af.

Stel jezelf de volgende vragen:

  • Welke belangrijke gebeurtenissen waren er in mijn leven en wat voelde ik er bij? (vroege jeugd, sfeer, vriendschap, hobby’s, schoolkeuzes, verhuizing, baanwisselingen)
  • Wanneer reageerde ik authentiek en wanneer waren het min of meer gedwongen keuzes
  • Waar ben ik écht goed in, waar was ik als kind goed in? (zonder er aan te denken of je er geld mee kunt verdienen)
  • Met welke mensen ging ik het liefst om? Waar werd ik blij of krijg je energie van?
  • Bekijk ook eens waar je nú warm voor loopt of waar je boos van wordt (dat geeft positieve impuls om je ergens voor in te zetten)


ad 2.

Als je het bovenstaande lastig vindt, kijk dan via de ogen van jouw omgeving of klant:

  • Welke mensen trek je van nature aan? (–>jouw doelgroep?)
  • Welke feedback krijg je van anderen over jouw activiteiten?
  • Voor welk probleem lever jij de oplossing?
  • Wat is het resultaat van die oplossing voor je klant/werkgever?
  • Wat bereiken ze en ga daar eens een stapje verder. ‘The benefit of the benefit.’ Dat resultaat kan wel eens jouw missie zijn…

Ik ben via ‘mijn pad’ tot mijn WHY gekomen.  De rode draad in mijn leven is hang naar vrijheid en ontwikkeling. Om persoonlijk te kunnen ontwikkelen had ik vrijheid nodig. Vroeger onbewust en intuïtief. Als ik me ergens niet meer op mijn plek voelde, leidde dit tot een volgende stap, vaak radicale beslissingen. Daarmee nam ik risico’s, stapte uit de comfort zone, want ik wist niet wat de volgende stap mij zou brengen. Autonomie is voor mij dan ook de leiding nemen over mijn eigen leven. Om dat te kunnen doen, moest ik keuzes maken. Keuzes lijken beperkend (want je sluit andere mogelijkheden uit), maar een keuze waar je helemaal voor gaat, opent juist deuren (=ondernemerschap). Nu ik keuzes bewuster neem, komt er meer rust. De drijfveer leren/ontwikkelen/autonomie deel ik nu met anderen en ik wil deze kennis graag overdragen.

Wil je ook eens sparren over de missie of betekenis van je bedrijf? Bekijk mijn coach trajecten (klik op link) voor de mogelijkheden of neem vrijblijvend contact met mij op.

Heb jij een goede tip hoe jij tot je WHY kwam? Of ken je een mooi voorbeeld? Deel dit in het commentaarveld hieronder, zodat je andere lezers kunt inspireren.

Voor nu, veel succes met jouw missie!

Als je hieronder reageert en je naam en e-mailadres invult, hoef je niet te registreren. Klik dan op ‘meld je aan als gast’. Je e-mailadres wordt nergens getoond. Reageren betekent kwalitatieve zichtbaarheid voor andere ondernemers of klanten! 

Aanmelden Nieuwsbrief

    [honeypot veilform]

    45 Plus Ondernemer © 2023 Alle rechten voorbehouden.